BARCELONA
José M. Expósito

El candidat ha subratllat avui la rellevància de l’esport en la vida universitària i la importància que tenen les qüestions vinculades a la seguretat i la prevenció, especialment en temps de crisi. Màrius Rubiralta ha visitat aquest divendres les instal·lacions del Servei d’Esports i ha tingut una trobada amb els treballadors de l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA), serveis que considera imprescindibles per aconseguir l’excel·lència universitària.

El candidat s’ha referit al Servei d’Esports de la  UB com una “peça preuada” de la universitat malgrat que, esgrimint criteris economicistes, hi hagi qui vulgui desmantellar-lo. “Aquest servei no és un negoci”, ha emfatitzat Rubiralta, per al qual l’activitat física és “una peça clau de la formació universitària”. En aquest sentit, ha dit que el proper rector haurà de posar sobre la taula de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) la recuperació dels crèdits derivats de la pràctica esportiva.

El professorat del centre ha fet arribar al catedràtic el neguit i frustració acumulats durant els darrers 8 anys, en els quals han tingut la sensació de no formar part de la UB i de que el seu era un servei a extingir. Rubiralta ha recordat que alguns candidats també han anunciat la seva intenció de tancar l’IL3, “deixant sense dormir 200 famílies”. Per aquesta raó, i malgrat creure que Esports UB no està en perill, ha demanat a tothom “ser bel·ligerant si es vol traspassar alguna línia vermella en aquest tema”.

El catedràtic ha visitat les instal·lacions del centre acompanyat per l’aspirant a ocupar el nou vicerectorat d’Estudiants, Dimensió Social i Participació, Ana Ayuso. Tots dos han pogut constatar algunes mancances, com ara l’estat de l’edifici dels vestidors del camp de rugbi i les aules prefabricades. També s’han referit a la necessitat de desenvolupar ràpidament el conveni amb l’Ajuntament de L’Hospitalet per unir les dues àrees esportives ara separades per una tanca.

Rubiralta, que ha recordat que des dels 22 anys ve almenys un cop a la setmana a jugar a tennis, ha explicat que la seva intenció és posar l’esport en primera línia. El catedràtic ha recordat que en el món anglosaxó la pràctica esportiva és un factor d’ocupabilitat, a més d’assegurar que així es formen persones sanes. El seu pla preveu aproximar les zones de pràctica esportiva a totes les facultats (donat que la UB, en créixer, s’ha mogut, allunyant-se d’Esports UB) i treballar per una integració de tot el sistema universitari esportiu seguint el model de les biblioteques.

Les reivindicacions dels treballadors de l’OSSMA

Tampoc ha estat una novetat per a Rubiralta la visita a l’OSSMA, engegada durant el seu anterior mandat. “Aquesta és una peça clau, una de les àrees que ens alimenten d’orgull”, ha assenyalat. El catedràtic ha opinat que la seguretat hauria de ser una prioritat als pressupostos.

Davant una majoria dels treballadors de l’OSSMA, que han expressat la seva desafecció pel menysteniment que consideren que pateix la seva feina, tant Rubiralta com l’aspirant a convertir-se en la Delegada del rector en matèria d’Ètica i Integritat en la Recerca, Itziar de Lecuona, han manifestat que cal integrar la cultura de la prevenció, la seguretat i la sostenibilitat en tots els estaments de l’estructura jeràrquica i administrativa.

Els assistents han alertat de la manca de plans d’autoprotecció a les facultats, l’incompliment de la llei d’eficiència energètica en molts edificis i fins i tot la manca de control en l’accés als laboratoris. “La condescendència és culpable. En els últims anys hem estat en una carrera per obtenir el màxim de publicacions al preu que fos”, ha sentenciat el candidat. En aquest sentit, el candidat a rector ha indicat que la inclusió en el seu equip d’Itziar de Lecuona com a responsable d’Ètica serveix “per enviar un missatge a la casa que no s’hi val tot”.