BARCELONA
Jordi Santasusagna

Màrius Rubiralta creu que per aconseguir millorar el finançament de les universitats és fonamental teixir aliances amb aquelles forces polítiques que defensen la importància de la universitat per al país i fer-los entendre que és una inversió molt rendible. “Per cada euro que s’inverteix a la UB, se’n recuperen molts més”, ha dit, a tall d’exemple, durant el debat central entre els 7 candidats a rector que s’ha celebrat al Paranimf.

A la pregunta, introduïda per la moderadora, sobre si és partidari d’adoptar la nova estructura del 3+2 en els estudis universitaris, Rubiralta ha assegurat que qui va dissenyar aquesta reforma “no pensava en millorar la universitat pública, sinó en afavorir a les universitats privades de Madrid”, en una clara al·lusió a l’exministre del PP José Ignacio Wert, el mateix que “va desmuntar el sistema de beques i va encarir els preus universitaris”, ha afegit.

L’aspirant al rectorat també ha defensat l’elevat grau d’implicació de la UB en matèria d’innovació docent, esmentant que hi ha un centenar de projectes vius i uns 90 grups consolidats que s’hi dediquen, raons que l’han dut a afirmar que la UB “és un referent en innovació”.

En un altre moment del debat, Rubiralta ha assenyalat que, a diferència d’altres candidats, no era partidari de demanar que la UB guanyi encara més posicions als rànquings internacionals “amb els pressupostos que tenim”, tenint en compte que és la primera universitat espanyola en recerca i que durant els últims anys els investigadors havien fet un esforç molt gran per mantenir el nivell, mentre veien com es perdien recursos i s’aprimava la bossa de professionals.

A l’hora de parlar de la captació de talent internacional, el candidat s’ha referit a la necessitat d’arribar a “un pacte institucional” amb la Generalitat per aconseguir que els centres de recerca de les universitats tinguin la mateixa capacitat d’atracció que els que depenen directament de l’Administració, que disposen de més diners i tenen millors infraestructures.

També és necessari, ha subratllat, que la Generalitat no adopti una política de professorat única per a tot el sistema universitari, sinó diferenciada, com a via per resoldre la qüestió del recanvi generacional, que a la UB és molt més urgent que a la resta d’universitats catalanes.

Rubiralta ha descrit el PAS com l’element “clau de la modernització universitària” que s’ha de dur a terme, i dels estudiants ha dit que s’han de dissenyar polítiques per fomentar la seva participació en la vida universitària i combatre la desafecció.