Professor emèrit del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la Facultat de Geologia

“Jo em fixaria més en les persones; una institució la fan les persones i és el que les persones són”

La UB ha millorat molt. No té res a veure amb la Universitat de quan jo era estudiant, per exemple. Però també ha de millorar molt. És una obligació ineludible a qualsevol institució, i més a la casa mare del coneixement. Jo, particularment, em fixaria més en les persones. Una institució la fan les persones i aquesta és el que les persones són. M’agradaria que els diferents governs, de l’Estat, de la Generalitat i de la Universitat, es fixessin més en les persones, en les seves inquietuds, en els seus anhels i, també, en les seves condicions de treball.

Espero i confio que la situació dels “falsos associats” es recondueixi. Jo diria a aquest col·lectiu que no deixi de reivindicar el canvi de condicions laborals. Que treballi amb els seus companys per tal que els òrgans de govern siguin coherents i utilitzin la figura del professor associat com el que ha de ser, un professional, especialista en un tema, que fa unes hores de docència a la Universitat. Estic segur que el conjunt de la UB assumeix aquesta figura. Es requereix temps per solucionar el problema, però es pot fer.

També diria a aquest col·lectiu que no deixi de treballar i de millorar el seu bagatge docent i de recerca. El que és clar és que, per a qualsevol plaça d’un altre tipus, només els seus mèrits haurien de ser els seus millors valedors.

Pel que fa al pla de rejoveniment de la plantilla, el programa de prejubilacions anticipades era un pas important si anava acompanyat de l’entrada de persones joves que completaven la seva formació tutelats pels professors que es jubilarien definitivament en pocs anys. Segur que la situació pressupostària no ajuda, però la Universitat ha de prendre una postura ferma davant de la Generalitat i evitar la brutal sagnia que està patint la plantilla de professorat.

El tema és molt important. Torno a dir que la Universitat és el que són les seves persones i, en particular, el seu professorat. Hem de recuperar la docència i la recerca com a criteris d’elaboració de la plantilla.