Màrius Rubiralta, candidat a rector de la Universitat de Barcelona
Màrius Rubiralta Alcañiz (Manresa). Doctor en Ciències Químiques i catedràtic de Química Orgànica a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, la meva línia de recerca s’ha centrat en la síntesi orgànica relacionada amb la preparació de fàrmacs. Sóc autor de més de cent publicacions internacionals i he dirigit quinze tesis doctorals. Recentment m’he incorporat al Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia com a professor de Química Orgànica dels Aliments al Campus de l’Alimentació de Torribera. Vaig ser Rector de la Universitat de Barcelona des del maig del 2005 a l’abril del 2008, quan vaig acceptar el càrrec de Secretari d’Estat d’Universitats. Posteriorment, de l’abril del 2009 al gener del 2012, vaig ser Secretari General d’Universitats del Ministeri d’Educació.
Al llarg de la meva trajectòria professional, també he ocupat els càrrecs de director del Departament de Farmacologia i Química Terapèutica, de vicepresident de la Divisió de Ciències de la Salut, de vicerector de Recerca de la UB i de director general del Parc Científic de Barcelona. Sóc membre numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i l’any 2003 vaig rebre la Medalla Narcís Monturiol. Membre del Governing Board of the Observatory Magna Charta Universitatum (Bolonya) 2007-2011. Des del 21 de maig del 2012 fins a l’octubre del 2016 he ocupat per delegació del rector Dídac Ramírez la direcció del Campus de l’Alimentació de Torribera (Santa Coloma de Gramenet). El 2012 vaig promoure la Red de Campus de Excelencia Internacional (CEI) Agroalimentarios, constituïda per 13 CEI, de la qual en sóc el director del Comitè de Gestió.
Des de l’any 2000 he estat promotor de la transferència i la innovació a les universitats amb nous instruments i estructures facilitadores, publicant treballs i llibres entre els quals destaquen “Nuevos mecanismos de Transferencia de Tecnología. Debilidades y Oportunidades del Sistema Español de Transferencia de Tecnología”; Encuentros Empresariales COTEC, 9, 1-190 (2003); “Transferencia a las Empresas de la Investigación Universitaria. Descripción de Modelos Europeos” , Estudios COTEC, 29, 1-251 (2004), i “La Transferencia de la I+D en España. Principal reto para la innovación”, Revista de Economía Industrial, 366, 27-41 (2007).
Destaquen també les iniciatives de creació de parcs científics a les universitats espanyoles, la creació d’estructures regionals d’innovació com BioCAT (Rubiralta, M. y Vendrell, M., “Las Biorregiones, un instrumento para mejorar la competitividad”, Boletín SEBBM, 143, 22-25 (2005) ) i el Programa Campus de Excelencia Internacional (2008-2016). He estat promotor de la RedEmprendia (2008) i redactor del Plan Estratégico RedEmprendia Horizonte 2020 (2016). Des del 2016, sóc també el president del Comitè d’Experts del Campus Terra de la Universidad de Santiago de Compostela.