BARCELONA
Jordi Santasusagna

63.000 professors, estudiants i personal d’administració i serveis de la Universitat de Barcelona podran escollir el pròxim 28 de novembre el rector que governarà la institució fins a finals del 2020 entre els 7 candidats que concorren a les eleccions. El vot més cobejat és el del professorat doctor amb vinculació permanent a la universitat i el dels estudiants, doncs el sufragi d’aquests dos col·lectius té un valor ponderat del 51% i del 30%, respectivament, dins de la bossa d’electors que acaba exercint el seu dret.

El sector del professorat doctor és, juntament amb el del personal d’administració i serveis, amb un 10% del vot ponderat, un dels que més participa en les comtesses electorals. Contràriament, el col·lectiu de professorat docent i investigador, més nombrós que el primer, amb un 9% del vot ponderat, és més abstencionista, tot i que és entre els estudiants on es comptabilitza la participació més baixa.

Si cap dels 7 candidats obté més del 50% dels vots el 28 de setembre, els dos aspirants que hagin aconseguit un major nombre de suports s’enfrontaran l’1 de desembre en una segona volta.

Als cinc candidats que des de fa setmanes havien anunciat la seva intenció de presentar-se a les eleccions, els catedràtics de Química Orgànica Màrius Rubiralta; el catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament, Joan Guàrdia; el catedràtic de Matemàtiques Joan Elias; el catedràtic de Dret Processal David Vallespín, i el catedràtic d’Ètica Norbert Bilbeny, s’hi  han afegit a darrera hora dos catedràtics més, Eduardo L. Mariño (Farmàcia) i Rafael Blanco (Bioquímica).