BARCELONA
José M. Expósito

Màrius Rubiralta ha exposat aquest dimecres els trets fonamentals del seu programa de govern en la roda de premsa de presentació de candidats al rectorat de la Universitat de Barcelona. Apel·lant al seu eslògan de campanya, el catedràtic ha explicat a l’edifici històric que, com ha fet en tots els seus càrrecs i responsabilitats anteriors, si és elegit rector, treballarà “per l’excel·lència de la universitat sense oblidar en cap moment el paper de l’equitat”, entenent-la com a igualtat d’oportunitats en l’accés a la universitat.

Després d’expressar la “sorpresa” que els resultats de les eleccions a la presidència dels Estats Units han suposat per a algú que explica als seus estudiants el valor del respecte, la dialèctica, l’ètica i la preparació intel·lectual, Rubiralta s’ha dirigit “a tothom qui cregui que un país només pot prosperar amb un ampli respecte per l’educació, la formació professional i universitària i la recerca científica que es realitza a les universitats”.

“Un sistema universitari de Catalunya potent i de referència no pot existir sense una Universitat de Barcelona forta i cohesionada”, ha emfatitzat l’aspirant a rector, convençut que la UB només pot actuar com a universitat de referència si el seu equip de govern disposa de “credibilitat interna i externa, social i econòmica”.

Rubiralta creu que la UB, a més de pensar en la seva problemàtica interna, ha de buscar “amb el conjunt de les universitats públiques, una forma de defensar el model públic d’universitats i de promoure els canvis necessaris”. Per això proposa obrir un diàleg amb la resta d’universitats públiques catalanes per trobar una proposta de millora al model de finançament que garanteixi el model d’universitat pública. “Som un equip que aposta per una universitat compromesa amb els canvis que viu Catalunya i amb una forta voluntat de catalanitat”, ha afegit.

Entre les seves prioritats, ha destacat la necessitat de conèixer “la situació financera real” de la Universitat de Barcelona, i, “en especial de les inversions”, i presentar nous models d’estabilització del professorat i del PAS, que acabi amb situacions “d’injustícia manifesta”, com les dels anomentats falsos associats. També ha avançat que promourà el diàleg amb la comunitat universitària “per canviar el model de negociació, relació i participació”, així com la negociació amb la Generalitat per fer front a les qüestions pendents.