BARCELONA
José M. Expósito

Màrius Rubiralta ha advertit avui de l’amenaça que el relleu generacional del professorat pot suposar per a la Universitat de Barcelona en l’àmbit de la recerca, ja que la jubilació en els propers anys de bona part dels investigadors pot provocar-hi un buit. El candidat a rector ha destacat aquest dilluns en la seva visita a les Facultats de Física i Química que el seu primer objectiu si és elegit serà aconseguir la progressiva estabilitat del professorat.

El catedràtic ha denunciat la manca d’un pla de relleu generacional per anys i facultats. En el cas de Física i Química, ha advertit que hi haurà dos pics de jubilacions, el 2019 i el 2023: “No es tracta només de l’experiència que es perd amb una persona, sinó que serà d’un conjunt de professionals, i a nivell de recerca es crea un buit, donat que, en aquest context de crisi i retallades, estem tenint dificultats per renovar els investigadors principals als projectes que tenim funcionant”.

Montserrat Camps, candidata a vicerectora de Professorat, ha assegurat que a la UB hi ha un altíssim nombre de professorat amb poques perspectives de futur, en situació precària i mal pagat, raó per la qual es pot perdre talent: “No podem perdre recerca per falta de personal qualificat. Tenim gent molt bona treballant, i se’ls ha de donar una oportunitat de quedar-se sense haver de preocupar-se cada dia pel seu sou, i més si és un sou de misèria”.

En el mateix sentit, Marta Cascante, aspirant a vicerectora de Recerca, ha apostat per identificar i atreure, fins i tot becant, els millors estudiants. “Hem de competir. Si no, se’ns en van a uns altres centres perquè els ofereixen caramelets, petites beques. Qui sigui bo ha de poder quedar-se a la UB. Després tindràs un retorn perquè són els que et guanyaran les beques de Ministeri”.

Daniel Navajas, Comissionat en els Centres científics i Tecnològics de la candidatura de Rubiralta, ha destacat que aquests serveis de vegades són determinants per a atraure aquest talent. “No es pot fer recerca d’excel·lència sense serveis científico-tècnics d’excel·lència. La possibilitat d’accedir a equipament d’alt nivell marca la tria del talent”, ha remarcat.

Rubiralta ha denunciat l’escàs pressupost de què disposen les Facultats de Física i Química, que impedeix renovar el material obsolet, i ha protestat per la manca d’inversions a la UB en els darrers anys (un 60% menys, per un 5% la UPF, ha puntualitzat), fins i tot paralitzant projectes ja aprovats. “En aquest temps, el campus de Comunicació de la Pompeu s’ha acabat, el campus del Besòs de la UPC s’ha acabat…”.

El catedràtic ha posat en valor el vessant social de la UB i el fet que, malgrat això, sigui una universitat puntera. “Som una universitat social. No només atenem els millors estudiants, sinó que intentem que tothom que vulgui estudiar pugui fer-ho, ho portem al nostre ADN. I fent aquesta funció, continuem a la primera línia dels rànquings, així que no ens poden atacar: som socials i a la vegada excel·lents”.

Des d’aquest convenciment, l’aspirant a rector ha demanat als assistents que es voti no tant en clau de facultat sinó d’universitat, pensant en la necessitat d’un rector amb experiència en la negociació amb l’Administració. “No vull veure la UB caient uns altres vuit anys per la desídia. Jo vull luitar”, ha manifestat.