BARCELONA
José M. Expósito

Màrius Rubiralta ha anunciat que l’ampliació de la Facultat d’Economia i Empresa serà una prioritat del seu mandat si resulta elegit rector de la UB. El projecte s’haurà de posar sobre la taula quan s’obri el pla d’inversions, buscant la col·laboració de l’entorn empresarial, ha afegit el candidat. El catedràtic ha dit avui que aquesta millora, juntament amb l’ampliació de la veïna Facultat de Dret, permetrà disposar de dos entorns de referència a la Diagonal.

Rubiralta ha començat expressant l’orgull que, com a responsable inicial de la seva fusió, sent de la feina feta a la facultat, que ha situat “en una posició de clar lideratge a nivell català i espanyol”. En clau de futur, ha tornat ha indicar que la reorganització de la universitat ha de suposar que les seves estructures, en aquest cas la facultat, decideixin quins elements estratègics de futur tenen una major efectivitat descentralitzats.

L’aspirant a rector ha aprofitat la presència de l’exrector Juan Tugores, que va governar la UB entre el 2001 i el 2005,  per recordar que quan el va succeir la situació era complicada, però que ara, després d’una llarga crisi, encara ho és més. “Hauríem de fer un monument als estudiants, perquè si no fos per la pujada de preus que han patit hi hauria hagut un ERO del professorat”, ha dit Rubiralta, que aposta per una reducció de preus progressiva a través d’un pacte plurianual. Rubiralta també s’ha mostrat molt crític amb l’exministre Wert i ha dit que les seves mesures de limitar l’import total de les beques i d’eliminar les beques salari han afectat especialment la UB.

El candidat a rector ha tornat a expressar la necessitat d’estabilitzar la situació del PAS i d’identificar els nous perfils professionals que requereix la UB, prioritzant primer a la gent de la casa, on hi ha “currículums amagats”. Tanmateix, ha denunciat que la Llei d’Estabilitat Pressupostària ha destrossat la carrera acadèmica i que cal fer veure a les administracions la urgència d’abordar el relleu generacional, una problemàtica específica de la UB que pot suposar una important pèrdua en l’àmbit de recerca i, per tant, també ens els ingressos. “Ara que hi ha una certa recuperació econòmica, es pensa en els àmbits de la salut, la dependència, l’habitatge… però ningú no es preocupa per la universitat”, ha lamentat.

Juan_Tugores_Marius_Rubiralta_Facultat_Economia_EmpresaVisita a la Facultat de Filologia

Rubiralta ha visitat abans la Facultat de Filologia, on ha reiterat la creixent importància que el PAS té en la modernització de la universitat. “Cada cop més, el nivell europeu el marca el PAS”, ha subratllat el catedràtic, que ha convingut amb una de les assistents a l’acte la necessitat que la universitat ajudi a la seva professionalització dotant-lo de les competències necessàries.

També se li ha plantejat el seu posicionament sobre la creació d’una “macrofacultat d’Humanitats”. Rubiralta ha dit que en cap cas s’imposarà res, sinó que el futur d’aquestes àrees passa pel diàleg. “Ningú millor que vosaltres sap el què convé”, ha dit el candidat, que sí que és clarament favorable a fer “un pas més en la descentralització”, cosa que inclou no només el repartiment de funcions sinó també de recursos humans i de pressupost.