Comunicats

ACORD DE LA JUNTA ELECTORAL DE LA UB (05.12.2016)

La Junta Electoral Permanent de l Universitat de Barcelona, en una resolució feta pública el 5 de desembre, considera que, “per tal de reforçar l’exigència de comportaments ètics i respectuosos amb les persones i amb la institució”, i de cara a properes eleccions a rector o rectora, es podria adoptar un Codi de bones pràctiques per posar fre a “la difusió d’informacions insidioses” a través de les xarxes socials que haurien de respectar els integrants de les diferents candidatures electorals.

La recomanació de la Junta ve a donar resposta a la reclamació presentada pel candidat Màrius Rubiralta, que va concórrer a la segona volta de les eleccions l’1 de desembre i que va denunciar  “pràctiques impròpies” que havien modificat el resultat final de les eleccions a rector que van donar com a guanyador Joan Elias.

Rubiralta va exigir del nou equip de govern de la UB un Codi Electoral de bones pràctiques que evités situacions com les viscudes no només en les últimes eleccions, sinó també en les celebrades fa 4 anys, que s’investiguessin els fets denunciats i que s’apartés els responsables de qualsevol càrrec acadèmic.

DECLARACIÓ DE LA CANDIDATURA (30.11.2016)

L’equip de la candidatura de Màrius Rubiralta, reunit avui, 30 de novembre, a les 17 hores, ha pres els acords següents:

  • Impulsar la via de col·laboració establerta en la conversa mantinguda el 29 de novembre entre els candidats Màrius Rubiralta i Norbert Bilbeny, que permetrà, a partir del suport de Bilbeny a la candidatura de Rubiralta a la segona volta de les eleccions al Rectorat, avançar en la reflexió, el disseny i el desenvolupament d’iniciatives i solucions de futur per a la institució, en els camps que s’estableixin, en el marc d’un acord de legislatura.
  • No acceptar la proposta d’acord de govern de la Universitat plantejada avui mateix pel candidat David Vallespín.
  • Manifestar l’alt nivell de coincidència entre els 12 punts inclosos al document fet públic pel candidat Joan Guàrdia el dia 30 de novembre i els continguts del nostre programa.

En aquest moment crucial per a la nostra Universitat, aquesta candidatura vol refermar el seu compromís de posar en pràctica una governança integradora i oberta a tota la comunitat universitària, basada en el diàleg constructiu i la comunicació permanent.

 

COMUNICAT DEL CANDIDAT ADREÇAT ALS ESTUDIANTS (30.11.2016)

Em dirigeixo a tots/es vosaltres en el darrer missatge institucional d’aquestes eleccions al Rectorat de la Universitat de Barcelona i voldria aprofitar-ho per aclarir alguns punts que s’han distorsionat en els últims dies de la campanya electoral de la primera volta de les eleccions al Rectorat. Com a universitaris, cal buscar la veritat tal com és i no com interessadament alguns l’expliquen.

 

Què no he fet:

  • “En Màrius Rubiralta és el responsable de la implantació de l’EEES (Bolonya)”. El procés d’aproximació a l’espai europeu d’educació superior és fruit d’un acord entre Estats. El Real Decret que dóna inici al procés data de l’any 2006, quan era Rector de la Universitat de Barcelona i no tenia cap mena de responsabilitat en la política universitària a l’Estat.


Què he fet (Durant l’etapa a la secretaria general d’Universitats):

  • Lluitar per un finançament que assegurés la universitat pública. El pla consensuat entre el Consejo de Universidades i la Conferencia General (CCAA) va ser derogat amb l’arribada del Ministre Wert.
  • Consolidar el concepte de Dimensió Social de la Universitat.
  • Assolir el major nivell de dotació de beques de tota la història (2008-2011), dràsticament reduïda pel Ministre Wert, i impulsar les beques-salari i les beques de mobilitat.
  • Impulsar l’Estatut de l’Estudiant Universitari, aprovat l’any 2010, que s’havia negociat i consensuat amb els estudiants, i  promoure mecanismes de participació dels estudiants, incloent-hi el Consell Universitari de l’Estat, amb una presència important de les associacions d’estudiants. El Consell va ser relegat com a òrgan de diàleg i negociació estudiantil durant l’etapa del PP.
  • Posar en marxa diferents iniciatives per a la millora de l’ocupabilitat dels titulats universitaris.
  • Impulsar el model d’Universitat saludable, sostenible, igualitària i inclusiva que va ser desenvolupat a tot el sistema universitari amb finançament específic (2009-2011).

 

En coherència amb els meus valors de defensa de la universitat pública, com a Rector de la Universitat de Barcelona això és el que faré (entre altres propostes que podeu consultar al programa):

  • Incidiré, amb la resta d’universitats públiques, en la modificació de l’actual tendència de preus públics, procedint a reduir-los fins que arribem als preus que hi havia abans de la crisi, mantenint, a la Universitat de Barcelona, les accions complementàries i ajuts (BKUB) que facilitin i assegurin l’estudi universitari.
  • Incidiré en la recuperació dels fons de beques de Madrid que assegurin una millora del dèficit en el finançament del 7% que rebem en beques, quan representem aproximadament un 17% del sistema espanyol.
  • Asseguraré la democràcia participativa en la gestió de la universitat i milloraré les activitats institucionals per augmentar la participació a través de consultes o processos electorals.
  • Facilitaré els mitjans necessaris per avançar en l’organització d’espais d’activitat participativa als edificis de les facultats o centres amb la finalitat d’arribar a un major nombre d’estudiants.
  • No promouré en cap cas modificacions d’estatuts que impliquin canvis en la representació dels estudiants del 30%.
  • Defensaré l’actual model 4+1 d’estudis universitaris i aproparé els preus del grau i del màster. Utilitzaré excepcionalment la liberalització del 3+2. Buscaré en aquest àmbit el màxim consens entre estudiants i universitats.

Amb la votació del dia 1 de desembre defensem el prestigi de la Universitat de Barcelona. Ens cal la màxima participació. T’animo a fer valer el teu vot.  Vota dijous per la universitat pública.

Moltes gràcies.

 

DECLARACIÓ DEL CANDIDAT (29.11.2016)

VULL expressar en primer lloc el nostre agraïment als membres de la comunitat universitària que han votat a la primera volta electoral, i fer una crida a augmentar la participació el proper dijous, 1 de desembre. Aquest ha de ser ara l’objectiu immediat de tots i totes, els governs de centre, de les unitats i del propi rectorat. D’aquesta participació se’n desprendrà una part de prestigi i reconeixement social de la institució. Vull manifestar un agraïment especial a les persones que han confiat en el nostre programa i la nostra candidatura, i que ens han votat en aquesta primera volta.

En segon lloc, felicitar el personal implicat en l’organització de la campanya i en l’acte institucional de proclamació de resultats realitzat el dia 28 al vespre.

Voldria tenir també unes paraules pels candidats que no han passat a la segona volta i que han treballat, juntament amb els seus equips i simpatitzants, per plantejar una alternativa als reptes de futur de la Universitat de Barcelona.

En aquesta primera volta hem obtingut un resultat positiu, però no suficient. Per avançar cap a la Universitat forta que volem ens cal ampliar aquest suport, i treballarem per aconseguir-ho a la segona volta.

Cridem a tots els membres de la comunitat universitària a que, a partir del seu vot, la Universitat de Barcelona tingui un govern obert a totes les diferències i visions, fort i cohesionat internament i capaç de reforçar i ampliar el nostre prestigi social, econòmic i polític com a institució universitària de referència.

Volem agrupar el màxim consens amb una proposta de progrés, catalana, social, igualitària i inclusiva, que defensi l’excel·lència docent i de recerca sense oblidar l’equitat i la funció de cohesió social que caracteritza la nostra institució.

 

Les nostres propostes

Assegurem una vegada més el nostre compromís amb tots els col·lectius i les persones que configuren la comunitat universitària. Hem plantejat propostes destinades a la millora de la seva situació, fonamentades en primer lloc en la necessitat de revertir el greu retrocés que s’ha produït des de fa anys: el retorn planificat i pactat a la situació prèvia a la crisi pel que fa als preus públics i el plantejament d’un model adient de finançament de les beques; la lluita pel retorn dels drets laborals perduts en els darrers anys i l’establiment d’una situació de diàleg i confiança que permetin progressar en la racionalització i modernització consensuades dels llocs de treball del Personal d’Administració i Serveis, o l’establiment d’una estratègia gobal amb el conjunt del professorat per afrontar la greu situació de manca de relleu generacional i d’oportunitats per al nostre professorat jove, tot plegat en un marc de planificació estratègica que permeti que tothom tingui clar on volem portar la Universitat de Barcelona en l’actual context del nostre país.

 

Demanem suport i complicitat

La Universitat de Barcelona té a les seves mans la clau de la seva modernització i, a partir del seu paper capdavanter, la del sistema universitari català, un element indispensable per a la construcció d’un país millor i d’una societat avançada. A les eleccions del proper 1 de desembre hi guanyarà la Universitat de Barcelona, més encara si hi ha una àmplia participació. Volem ajudar a construir aquest futur, amb el suport i la complicitat de la comunitat universitària.

Galeria d'imatges