Vicerectora de Recerca

Marta Cascante Serratosa (Barcelona). Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona. Actualment lidero el Grup de Recerca de Biologia de Sistemes Integrativa, Metabolòmica i Càncer, reconegut i finançat per la Generalitat de Catalunya. Sóc membre de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) i de la Xarxa de Referència d’R+D+I en Química Teòrica i Computacional (XRQTC) de Catalunya.

La meva recerca se centra en l’estudi del càncer i les malalties metabòliques i he estat pionera en el desenvolupament d’eines per a l’anàlisi del control i la regulació de sistemes bioquímics amb finalitat biomèdica o biotecnològica. He impulsat en gran mesura la internacionalització de la recerca que es fa a Catalunya en aquest camp com a investigadora principal de 8 projectes finançats per la Comissió Europea, en el marc dels programes FP7 i Horizon 2020. En els darrers anys he contribuït al desenvolupament de la metabolòmica tumoral per tal d’identificar noves dianes terapèutiques.

He format part dels comitès científics assessors de diverses institucions nacionals i estrangeres i dels comitès editorials de diferents revistes científiques. En els darrers anys he estat membre dels comitès directius de la International Metabolomics Society i de la Sociedad Española de Bioquímica i, des de l’any 2014, sóc membre del comitè d’experts independents que assessora la Comissió Europea sobre les prioritats en l’àrea de salut per al programa de recerca i innovació Horizon 2020.

He publicat més de 200 articles científics i sóc membre actiu de diferents grups internacionals de treball en el camp de la Biologia i la Medicina de Sistemes. He rebut els guardons Icrea Acadèmia 2010 i Icrea Acadèmia 2015 que premien l’excel·lència de la recerca. L’any 2015 vaig rebre la Medalla Narcís Monturiol en reconeixement a la meva contribució al progrés de la ciència i la tecnologia a Catalunya i enguany he rebut el Premi Antoni Caparrós al millor projecte de transferència de coneixement.